Ajatuksia Etiopian Ambon orpokotimatkalta ja matkan jälkeen

05.01.2024

Jumalan rauhaa ystävät!


Vuosi vaihtui, olemme alkaneet taas ikään kuin uuden "lehden" elämässämme paukkupakkasten saattelemana. Tälle vuodelle toivotan sinulle 3 Joh. 1:1 jakeen mukaan, että kaikessa menestyt ja pysyt terveenä, niin kuin sielusikin menestyy.Saamme rukouksessa pyytää Jumalalta myös itsellemme jokapäiväisiä tarpeitamme ja terveyttä. Suuri kiitos lahjoituksista ja rukouksista. Vuonna 2023 olemme voineet auttaa niin monia lapsia ja rakentaa heille oman kodin ja paljon muuta. Yhdessä olemme olleet toivon lähettiläitä Ambon kaupungin köyhille ja kodittomille. Tässä kirjeessä on Anna-Maijan matkaraportti syksyiseltä matkalta ja mitä hän on saanut sydämelleen tätä vuotta varten.

Ajatuksia Etiopian Ambon orpokotimatkalta ja matkan jälkeen

Rukouksen tärkeys ja merkitys on suurin asia mitä ajattelin ennen matkaa ja matkan jälkeen.

Nyt kirjoittelen tätä vuoden viimeisenä päivänä ja vuoden 2024 ensimmäisenä. Nämä ovat ne päivät, jolloin katse on takana menneessä, jo eletyssä vuodessa, kuin yhtä hyvin katse suuntautuu alkavaan vuoteen. Kuljinko Jumalan suunnittelemissa teoissa ja mitä Herra on avaamassa vuoteen 2024?

Saamme jokainen tehdä ikään kuin läpileikkauksen siitä mitä oli ja mitä ehkä odotamme tulevalta vuodelta hengellisesti.

Kun kuljemme rukoillen, niin saamme luottaa, että Herra johtaa silloin. Siinäkin on Jumalan Sanan lupaus (minä johdatan heitä, kun he kulkevat rukoillen). Kun lähtee matkoille, erityisesti juuri tälle Etiopian orpokotimatkalle, niin kaikki alkaa aina rukouksesta. Ensin viedään rukouksessa Herralle ajankohta, milloin on hyvä matkustaa ja kaikki siihen matkaan liittyvät asiat. Siitä se alkaa aueta ja kun on esirukous pohjalla, silloin on turvallista lähteä. Herra antaa rauhan sydämeen koko matkaksi. Vieläpä rukousystävän tiedon sanat olivat tärkeät: "Rohkaiskaa ottamaan vastaan siunaus juuri tälle matkalle. Varjelevat enkelit ovat jo matkalla raivaamaan tietä jo kotoa lähdöstä määränpäähän ja takaisin kotiportille saakka. Olkaa turvallisella mielellä, sillä minä Herra olen teidän kanssanne. Matkaatte suljetussa tunnelissa Herran kanssa."

Matkalla sain kokea tämän suljetun tunnelin läsnäolon koko ajan, kotiportille saakka.

Se oli vahva Herran läsnäolon kokemus. Tilanteitakin matkalla aina tulee, missä rukousta tarvitaan esim. vaikka pois lähtiessämme Ambosta auto ei liikkunut kuin hiipimällä, niin kohotetuin käsin saimme rukoilla, että autolla päästäisiin korjaamolle saakka näillä pitkillä tiematkoilla. Niinpä pääsimme useiden pysähdysten jälkeen lopulta korjaamolle ja korjaaja laittoi auton kuntoon ja sittenpä auto pelasi loppumatkan hyvin. Matkalla voisi olla paljon myös vaaroja. Ulkoministeriön mukaan juuri Addis Abeban ulkopuolelle ei olisi ollut suositeltavaa matkustaa. Mutta Herran turvaa on sekin, ettei tullut vaaroja. Ne oli raivattu edeltä pois. Näin juuri uskon.

Saimme kokea rukousvoimaa myös rukoustilanteissa, ihmisissä tapahtui vapautumisia rukouksen voimasta. Myös esim. hotellin pihalla ihmiset halusivat avoimesti rukousta. Aina tuli uusi ihminen pyytämään rukousta. Siellä tämä tarve ja ihmisen uskallus tulla avoimesti etsimään Jumalaa oli puhuttelevaa. Milloinkahan saamme Suomessa nähdä näin avointa Jumalan puoleen kääntymistä?

Rukous kantaa orpokodin lapsia ja työntekijöitä, vaikkemme ole siellä jatkuvasti läsnä. Rukous jatkuu heidän puolestaan täällä koto Suomessa. Lapsista ja työntekijöistä on tullut meille rakkaita ja rukous on rakkautta muistaa työntekijöiden jaksamista, terveyttä ja lasten kehitystä ja kasvua. Rukoilla Eyulle voimaa, viisautta ja terveyttä johtaa orpokodin asioita ja tehdä työtä siellä. Rukoilla, että maa tuottaisi hyvän kasvun ja hedelmän. Rukoilla, että lehmät pysyvät terveinä.

Rukous jatkuu ja se on avain kaikkeen, mitä siellä tapahtuu ja miten työ edistyy.

Tämä työ tarvitsee rukousta ja Herra tietää ja tuntee jokaisen jonka sydän on tässä mukana omalla paikallaan. Rukoilijana, lahjoittajana, kannattajana, osallistujana, matkustajana. Kaikki työ on yhteiseksi parhaaksi ja muiden hyväksi tehtävää työtä. Iloista antajaa ja tekijää Jumala rakastaa. Ilo merkitsee Herran työssä väkevyyttä, että ei ole pakonomaista, eikä ikävästä tunteesta käsin tarvitse tätä tehdä, vaan ilo vapauttaa meitä toimimaan hyvyydestä käsin.

Lopuksi haluan jakaa jotakin Sanasta, mitä pyysin Herralta tulevaa vuotta ajatellen. Tämä voi rohkaista toistakin, ainakin itseäni se rohkaisi ja selkeytti myös mitä Herra odottaa meiltä. Koin, että tämä asia nousi jo Ambon rukous kokemuksien aikaan, mutta nyt Herra antoi siihen minulle selkeän Sanan paikan. Se on Jes 42 luku jonka sain. Se luku vaan annettiin mieleen kun rukouksessa pyysin, muistamatta siinä hetkessä mistä siinä puhutaan. Otin esille luvun ja miten eläväksi Sanaksi se muuttui minulle. Jae 13 Siinä Herra lähtee sotaan niin kuin sankari. Jae 14 Herra on ollut vaiti ikiajoista asti ja ollut hiljaa ja pidättänyt itsensä, mutta nyt minä huudan kuin lapsensynnyttäjä, puhallan ja puuskun. Ilmestyskirjan lopputapahtumissa Herra todella itse näkyvästi sotii jumalattomuutta kohtaan. Varmasti Jumalan puhallus ja puuskuminen tulee näkymään maailman tapahtumissa. Jae 16 jatkuu lupauksena, Hän johtaa sokeat tietä, joita he eivät tunne, minä kuljetan heitä. Minä muutan pimeyden heidän edellään valkeudeksi ja koleikot tasangoiksi. Nämä minä teen, enkä tekemättä jätä. Tässä on Jumalan muutosvoima ja turva ja Jumala tekee sen minkä lupaa. Jae 17 Mutta ne peräytyvät ja joutuvat häpeään, jotka turvaavat veistettyyn kuvaan, jotka sanovat valetuille kuville: "Te olette meidän jumalamme". Tässä on kohta epäjumalien palvojille, jotka eivätkä ole ottaneet todellista Jumalaa omakseen, häpeä on heidän osanansa. Jae 22 Mutta tämä on raastettu ja ryöstetty kansa, kaikki nuoret miehet ovat sidotut ja vankihuoneisiin kätketyt; he ovat joutuneet saaliiksi, eikä ole auttajaa, ryöstetyiksi, eikä ole kuka sanoisi:" Anna takaisin!" Jae 23 Kuka teistä ottaa tämän korviinsa, tarkkaa ja kuulee vastaisen varalta? Jae 24 Kuka on antanut Jaakobin ryöstettäväksi ja Israelin raastajan valtaan? Erityisesti jae 22 alkoi avautumaan ensin vahvasti, että Herra kutsuu tässä tekijöitä palauttamaan saaliin takaisin Herralle. Anna takaisin! Ja kutsuu ikää kuin kuulemaan tämän tärkeän viestin. Kuka ottaa tämän korviinsa? Ihmiset ovat sidotut monella tapaa, ikään kuin "vankihuoneissa", niin kuin kuvauksessa oli. Esim. erilaisissa riippuvuuksissa, noituuksissa, epäjumalan palvonnassa, vihollisen ryöstämiä, jotka todella tarvitsevat vapautuksen. Ihminen ei aina ymmärrä itsekään, että on vihollisen ryöstämä, koska vihollinen kätkeytyy taitavasti (Sanasta vertaus; vankihuoneisiin kätketyt). Etiopiassa on noituudessa pitkät historiat ja siellä on noituutta tänäkin päivänä. Niin kuin koko maailmassa on vihollisen saalista, erilaisin keinoin saalistettua. Muutenhan emme tarvitsisi Vapauttajaa. Mutta kiitos Jumalalle, meillä on Vapahtaja Jeesus Kristus, joka on tehnyt tyhjäksi jo vihollisen vallan kuolemallaan ja ylösnousemuksellaan taivaisiin. Halleluja!

Jeesus on antanut meille vieläpä Matt 10:8 selkeät "työ-ohjeet"; Parantakaa sairaita, herättäkää kuolleita, puhdistakaa pitalisia, ajakaa ulos riivaajia. Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa. Uskallammeko tarttua? Kyllä Jeesus kutsuu meitä selkeästi tekemään. Lähetyskäsky kehottaa meitä vielä viemään evankeliumia maailman ääriin, kaikille tavoittamattomille kansoille.

Orpolapsetkin ovat viholliselta pelastettuja "saaliita", tuotu turvapaikkaan hylkäämisestä, turvattomuudesta huolenpidon äärelle, kovalta vaarallisesta katuelämästä suojapaikkaan. Nälästä puhtaalle lämpimälle aterialle, likaisuudesta puhtauteen ja noituudesta tuntemaan Jeesus Kristus vapahtaja!

Saamme pyytää tulevalle vuodelle meille kaikille tätä rohkeutta uusiinkin asioihin. Voisimmeko olla niitä tekijöitä omalla paikallamme, joita Herra odottaa meidänkin tekevän opetuslastensa tavoin. Tahdon siunata sinua lukija ja sinun alkavaa vuottasi 2024. Odota Herraa ja kuuntele, mitä Hän puhuu juuri sinulle näin vuoden alussa. Minkä uskon askeleen tahtoisit ottaa tänä vuonna? Antakoon Herra sinulle siihen voiman ja rohkeuden.

Kiitos kun kuljet tässä työssä mukana!

Anna-Maija Ihalainen

Bethel Apu ry