Historiamme Näin kaikki sai alkunsa

Riitta Voutilainen, Varkaus

Orpolasten auttaminen Etiopian Ambon kaupungissa.

Vuonna 1967 ollessani 10 vuotias opettajamme antoi meille oppilaille läksyksi harjoitella 10 käskyä ja niiden selitykset. Nämä tultaisiin kuulustelemaan tulevilla kinkereillä, jotka pidettiin eräässä maalaistalossa. Tehtävä oli minulle vaikea, mutta opettelin ne kuitenkin kaikki ulkoa. Kinkerit tulivat ja odotin milloin tulee minun vuoroni vastata. Vuoroni tullessa pappi kysyi: "Mitä sinä osaat, vai osaatko mitään?" Vastasin, että osaan ne kaikki ja luettelin ne sitten hänen ja koko kuulijakunnan edessä. Pappi sanoi: "Tämä tyttö se lähtee Ambomaalle lähetystyöhön." 1960-luvulla monet lähetystyöntekijät menivät juuri Ambomaalle työhön. Ambomaa sijaitsee Namibiassa, Afrikassa. Papin sanat jäivät mieleeni hyvällä tavalla. Kuitenkin unohdin ne pian.

V. 2009 olin kävelemässä töihin, kun sydämelleni laskettiin sanat: "Mitä sinä voit tehdä Afrikan lasten hyväksi?" Vastasin mielessäni, jotta voin rukoilla heidän puolestaan sekä auttaa taloudellisesti, jos sellainen kohde löytyy. Ajan kuluessa tämäkin asia unohtui, kunnes vuonna 2015 tutustuin etiopialaisiin Helsingissä. Niihin aikoihin minulle tuli kova halu matkustaa Etiopiaan. Eräällä vierailulla heidän luonaan mieleeni tuli tämä kymmenvuotiaana saatu papin sana. Aloin kertomaan heille tästä Ambomaasta ja totesin, että onkohan Etiopia minun Ambomaani. He kertoivat, että Etiopiassa on kaupunki nimeltään Ambo. Olin aivan ihmeissäni kuullessani sen. Siitä hetkestä meni vielä kolme vuotta, ennenkuin pääsin käymään Etiopiassa tammikuussa 2018, mutta silloin en kuitenkaan päässyt käymään vielä Ambossa.  

Eräässä Addis Abeban seurakunnassa pastori sanoi kokouksen jälkeen minulle: "Se mistä Herra on puhunut sinulle noin seitsemän vuotta sitten, alkaa nyt." Kotiin palattuani muistin tämän sanan: "Mitä sinä voit tehdä Afrikan lasten hyväksi?" Sen jälkeen aloimme muutaman ystäväni kanssa pitämään kotikutsuja, joissa kerroimme tästä johdatuksesta auttaa orpolapsia Etiopiassa. Se johti Bethel Apu ry yhdistyksen perustamiseen.

Tammikuussa 2019 matkustin uudelleen Etiopiaan Ambon kaupunkiin asti ystäväni Kati-Kaisa Purhosen kanssa. Emme tunteneet siellä ketään, mutta Jumala johdatti meidät pienen seurakunnan yhteyteen, jonka pastorina toimii Eyu Kebede. Hänen kanssaan keskustelimme ja mietimme eri vaihtoehtoja, miten voisimme auttaa orpoja sekä yksinhuoltajaäitejä ja isiä, jotta heillä olisi mahdollisuus huolehtia ja kasvattaa lapset kotona. Useiden lasten vanhemmat kuolevat nuorena mm. HIV-tautiin. 

Syksyllä 2020 työ sai uuden suunnan, kun yhteyshenkilömme Eyu Kebede halusi alkaa auttamaan lapsia, jotka ovat asuneet vuosia kadulla. Hän löysi työhön sopivan talon, johon mahtuu kymmeniä lapsia. Vuokrasimme sen ja nyt työmme painopiste on näiden katulasten auttamisessa. Myöhemmin Ambon kaupunki lahjoitti maa-alueen läheltä orpokotia. Maa-aluetta on raivattu ja sinne on istutettu monenlaisia kasveja ja hedelmäpuita. Sinne on rakennettu myös kanala sadalle kanalle, navetta, johon on ostettu lehmiä sekä kahvila/virkistysalue. Näin saadaan tuloja kodin ja lasten kuluihin myös omasta takaa.

Vuonna 2023 maa-alueelle valmistui orpokoti, jolloin voitiin luopua vuokralla olevasta orpokodista ja kaikki Bethel Avun ylläpitämä toiminta on samalla alueella. Orpokodin ja maa-alueen kehittäminen jatkuu ja vierailemme mahdollisuuksien mukaan tapaamassa lapsia sekä työn johtajaa Eyu Kebedeä.

"Sallikaa lasten tulla minun tyköni, älkääkä estäkö heitä, sillä senkaltaisten on Jumalan valtakunta." Markus 10:14


Riitta Voutilainen

Bethel Apu ry:n puheenjohtajaTiimimme

Riitta Voutilainen

Puheenjohtaja

riittavoutilainen(at)hotmail.com

+358 44 0769 111


Jasmina Nurmesniemi

Hallituksen jäsen/sihteeri

jasmina.nurmesniemi

(at)gmail.com

+358 44 2031 883 

Anna-Maija Ihalainen

Hallituksen jäsen/rahastonhoitaja

annan.hieronta(at)hotmail.com
+358 40 5534 615 

Markus Nurmesniemi

Hallituksen jäsen

jovel.toimitus(at)gmail.com