Tulevaisuuden näkyä maa-alueen suunnitelmista

29.12.2021

Jumalan rauhaa ystävä! Lämmin kiitos rukouksista ja lahjoituksista! Viime aikoina olen ajatellut teitä kauempana asuvia ystäviä, joiden kanssa emme ole voineet tavata pariin vuoteen. Puhelinyhteyskään ei tuo ihan samaa iloa kuin se, että tapaamme henkilökohtaisesti. Toivotaan, että ensi vuonna se olisi mahdollista.
Kerron tähän aluksi pari toisilleen vastakkaista kohtaamista matkallani. Sanoin leikilläni muutamalle ystävälle ennen matkalle lähtöä, että nyt on lentokentällä varmaan punainen matto levitettynä minulle, kun vihdoin sain viisumin ja siinä toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi Etiopiaan. No niinhän siinä kävi, kun jonotin passintarkastukseen eteeni tuli naishenkilö, joka pyysi minua siirtymään viereiseen jonoon. Huomasin, että se jono oli varattu diplomaateille ja estelin, jotta minä olen tavallinen ihminen. Mutta rouva vaan patisteli minua siihen jonoon ja niin sitten vaihdoin jonoa. Sen jonon lattialla oli punainen matto jota myöten sitten astelin passintarkastukseen. Ehkä minua ainoana vaaleaihoisena haluttiin palvella kuin diplomaattia. Ja ehkä Taivaan Isä osoitti näin, että hän kuulee meidän sanamme ja yllättää meidät joskus tälläkin tavalla. Vastakkainen tapaus sattui, kun eräänä iltana menimme ostamaan hedelmiä kadun varrella olevasta kojusta. Siihen saapui eräs mies ja sanoi jotakin myyjälle. Samassa Eyun ja tämän miehen välille tuli konflikti. Myyjät meni väliin ja tilanne sitten onneksi rauhoittui. Kysyin myöhemmin Eyulta tilanteeseen selvitystä. Tämä mies oli sanonut myyjälle näin "jätä tuo valkea kuollut nainen ja palvele minua". Eyu ei hyväksynyt tällaista puhetta, siksi hän reagoi siihen heti. Minä kerroin hänelle, ettei tuo minua satuta. Tummat ihmiset joutuvat kokemaan tällaista usein jopa Suomessa.


Bethel kodilla lapset voivat hyvin ja heti minun lähtöni jälkeen on tullut 6 poikaa lisää. Tosin he olivat olleet jo kodilla, mutta kouluun lähdön lähetessä he valitsivat palata kadulle. Oleskelu pari viikkoa kadulla kypsytti heidät palaamaan takaisin säännölliseen ja turvalliseen elämään.
Kodilla on kaksi keittäjää, alla olevissa kuvissa näkyvä kuvassa vasemman puoleinen ja etualalla oleva rouva. Minun vieressä on kaksosten hoitaja ja pieni poika etualalla on hänen Kia-poika. Vihreäpuseroinen nainen sai kuukausi sitten vauvan. Hänellä ei ollut paikkaa mihin mennä, niin hän pääsi kodille vauvan kanssa, jolle antoivat minun nimen. Hän auttaa myös kodin askareissa.
Pääsin käymään lasten koulussa. Kovin oli alkeellista, ei tuoleja eikä pöytiä läheskään kaikille oppilaille. Lapset istuvat maalattialla. Yksi ainoa taulu, jolla opettaja opettaa. Lapset oli kyllä iloisia ja varmaan haluavat opiskella, koska heillä ei ole muitakaan aktiviteetteja olemassa. Liitteenä kuvia. Eyu on käynyt keskusteluja kaupungin ja koulun kanssa olosuhteiden parantamiseksi.


Maa-aluetta on ahkerasti raivattu puiden juurakoista ja muokattu maata kasvimaaksi. Kaali, porkkana, valkosipuli ja papusato on jo kertaalleen korjattu. Ja uudet siemenet ja taimet istutettu. Ostimme vesipumpun, jota tarvitaan kasvien kasteluun. On suuri siunaus, että maa-alueen läpi virtaa joki, josta saa kasteluvettä. Joessa voi myös peseytyä ja pestä pyykkiä. Alueella ei ole vielä sähköä. Tämä on nyt seuraava askel, joka meidän täytyy ottaa, jotta työt voivat jatkua seuraavalle tasolle. Eyulla on monia suunnitelmia, johon tarvitaan sähköä. Esim. virkistysalueelle rakennetaan kahvila. Tämä alue palvelee esim. hääparien kuvauspaikkana. Mennessään naimisiin etiopialaiset haluavat ottaa kuvia kauniissa kohteessa luonnossa. Ambossa ei tällaista aluetta ole. Heidän pitää matkustaa kauemmas ja he maksavat pelkästä kuvauspaikasta 200 €. Sen tähden Eyulla on suunnitelma rakentaa tällainen alue plus kahvilapalvelut hääpareille ja muille ihmisille, joilla on varaa viettää aikaa näin. Meillä sähkö on niin joka päiväinen asia, ettemme kiinnitä huomiota siihen. Vasta kun tulee sähkökatkos, huomaamme sähkön puuttumisen. Joten sähkö on edellytys lähes kaikessa mitä maa-alueellakin tehdään, eläinten hoidossa ja muissa aktiviteeteissa. Sähkösopimus ja sähkökeskukset ym. tarvikkeet maksavat 1300 €. Tämä oli tämän kuukauden ylimääräinen maksu, joka meidän tuli lähettää kuukausiavun lisäksi. Kuukausiapua jouduimme nostamaan myös 300 €, koska ruuan ja muiden tarvikkeiden hinnat ovat nousseet kovasti ja sotatilanne on nostanut niitä jatkuvasti. Myös työntekijöitä on palkattu maa-alueelle vartijoiksi ja työtä tekemään. Jeesus vertasi itseään valoon, kun hän sanoi "Minä olen valo ja olen tullut maailmaan siksi, ettei yksikään, joka minuun uskoo, jäisi pimeyteen." Joh.12:46 Jeesuksen valo valaisee meidän sydämemme haluamaan pois pimeydestä, seuraamaan häntä ja elämään hänen sanansa mukaan Pyhän Hengen johdatuksessa. Sähkövalo valaisee pimeyden maa-alueella ja mahdollistaa työn etenemisen edelleen.

 Runsasta siunausta kaikille!

Riitta Voutilainen pj.