Moninkertainen siunaus

09.10.2022

Jumalan rauhaa ystävä ja hyvää syyskuuta, syksyn alkua. Matkani aikana puut olivat saaneet kauniit ruskan värit. Auringon paisteen kanssa ne näyttävät kullanhohtoisille. Kieltämättä oli ihana palata Suomeen ja muistaa taas miten hyvin meillä on asiat Suomessa, huolimatta viimeaikaisista ja nyt käsillä olevista "kriiseistä".Kolmen viikon aikana näin, koin ja kuulin monia asioita niin hyviä kuin huonoja. Ei meidän työhön liittyviä huonoja asioita, vaan Etiopian maan sisäisiin asioihin ja tilanteisiin liittyen.Koska työhömme liittyviä asioita on paljon joista kertoa teille, jaan sen tuleviin kk kirjeisiin. 

Ahkera ja tunnollinen työntekijämme Eyu Kebede pyysi kertomaan teille seuraavat kiitokset ja terveiset; " Kerro suomalaisille ystävillemme, että kiitämme ja arvostamme jokaista rukousta ja lähettämäänne rahalahjaa äärettömän paljon. Ambo Etiopiassa on kaukana teidän näkövinkkelistä ja ymmärrän, että ei ole aina helppo samaistua tämän kaupungin katulasten ja köyhien auttamiseen. Mutta, koska tämä työ on Jumalan alulle panema, on Hän vaikuttanut teissä antamista omastanne niille, joilla on ihan vähän tai ei mitään. Minä olen täällä vastuussa Jumalani edessä ja vastuullinen myös teille, miten käytän lähettämänne rahan. Sen tähden harkitsen tarkkaan mihin käytän sitä ja miten saan sillä mahdollisimman paljon aikaan täällä. Ajattelen myös koko ajan tulevaisuutta miten kasvattaa omavaraisuutta työn rahoittamiseksi. Tällainen työ ei mielestäni koskaan voi perustua siihen, että lähetätte avustuksen kuukausittain ja me täällä "syömme" sen ja odotamme seuraavaa erää. Sen tähden haluamme hankkia eläimiä, kasvattaa ruokaa itse ja perustaa muita tulonlähteitä. Riitta voi kertoa näistä teille enemmän. Jumala teitä kaikkia siunatkoon runsaasti ja varjelkoon Suomea kaikelta pahalta! Veljenne Eyu Kebede, Ambo."

Lapset ottivat minut iloiten kukkien kanssa vastaan. He olivat kaikki "tallessa" ja voivat hyvin. Kerron heistä myöhemmissä kirjeissä enemmän. Lehmien hankinnassa koimme erityistä johdatusta ja siunausta. Jo ennen kuin yhtään lehmää oli hankittu, oli Eyu saanut sydämelleen alkaa rakentamaan isoa navettaa työntekijöiden kanssa. Pian menoni jälkeen menimme katsomaan lehmiä kasvattajan luokse. Valitsimme kolme, yksi lypsävä ja kaksi poikisi ihan pian. Hintaa näille tuli 7600 €. Siellä oli yksi rakennus johon nämä voitiin laittaa. Seuraavalla viikolla ensimmäinen lehmävasikka jo syntyi ja siitä viikon päästä toinen lehmävasikka. Olin mukana tämän vasikan syntymässä ja tuli lapsuuden muistot mieleen, maatalosta kun olen kotoisin. 
No sitten lehmänkasvattaja soitti Eyulle, että ostaisitko loput neljä lehmää, saisit ne puoleen hintaan. Hänellä ei ole aikaa lehmille, on toinen projekti menossa. Mietimme, rukoilimme ja laskimme kustannuksia, mutta tilaisuus oli liian hyvä jätettäväksi käyttämättä. Menimme paikan päälle. Lehmistä kolme oli kantavina, kaksi ensi kertaa, yksi toisen kerran ja yksi pitäisi siementää. Ostimme ne kaikki, saimme myös heinää ilmaiseksi. Eli nyt meillä on 7 täysi-ikäistä lehmää ja pian 5 vasikkaa. Navettaan mahtuu 13-14 lehmää. 

Tämä kaikki mahdollistui siten, että Eyu omisti Addis Abebassa maa-alueen, joka oli hänen ainut omaisuutensa. Mutta hän oli halunnut myydä sen ennen minun tuloa ja käyttää rahat tähän projektiin. Mikä uhrautuvainen mieli hänellä onkaan. Tulee mieleen Jeesuksen sanat Luuk.18:22 Jeesus sanoi hallitusmiehelle, joka oli mielestään pitänyt kaikki 10 käskyä; "yksi sinulta vielä puuttuu: myy kaikki, mitä sinulla on, ja jakele köyhille, niin sinulla on oleva aarre taivaassa; ja tule ja seuraa minua."

Ostimme myös kaksi aasia, ne maksoivat vain 190 €. Niillä on hyvä kuljettaa sementtisäkkiä, heinää, pehkuja ym. materiaalia maa-alueella. Työn laajetessa kustannukset nousevat reilusti vielä tässä vaiheessa, mutta jossakin vaiheessa kääntyvät voitolliseksi.
Ylimääräinen maito alettiin myydä heti suoraan tilalta lähialueen asukkaille 
hintaan 60 birr = 1,17 €/l. Maito on erittäin kallista, siksi lehmät on hyvä sijoitus. Ambon kaupungissa on yli 100 000 asukasta, joten siellä löytyy kyllä jonkun verran rikkaampia, jotka sitä pystyy ostamaan. Ennen lähtöäni, Eyu teki sopimuksen erään myyntikanavan kanssa, jotka voivat myydä isompia määriä maitoa, kun sitä alkaa tulla enemmän. Nosti myös hintaa 77 birr = 1,50 €/ l
Tämän matkan tavoite, lehmien hankinta toteutui yli odotusten. Olen siitä tosi iloinen ja kiitollinen kaikille, jotka olitte saaneet sen myös sydämellemme ylimääräisten lahjoitusten kera. Yhdessä menemme eteenpäin askel kerrallaan ja muistamme, että Jumala on uskollinen aloittamalleen työlle, niin myös meidän elämässämme.

Runsain siunauksin! Riitta