Kuulumisia matkalta

06.06.2024

Jumalan rauhaa ystävät ja oikein ihanaa Suomen kesää teille kaikille.

Palasimme matkalta perjantaina monia kokemuksia rikkaampana. Perillä olo aikamme jäi pari päivää suunniteltua lyhyemmäksi, koska meidän lennot peruttiin vain muutama päivä ennen lähtöä ja saimme ostettua uudet vasta päivää myöhemmäksi. Syytä peruutuksille ei ole meille kerrottu. Ehkä ylibuukattu lento. Matkalaukut eivät kuitenkaan tulleet samalla lennolla, joten jouduimme odottamaan niitä vuorokauden Addis Abebassa. Vihdoin pääsimme lähtemään kohti Ambon kaupunkia, jossa meitä odotettiin iloisen jännittyneenä. Itselläni tämä oli jo seitsemäs matka Etiopiaan, niin moni asia on jo hyvin tuttua. Tulen kuin toiseen kotimaahan ja kotiin Bethel keskukseen.Mukanani oli kolme ystävääni, Kati-Kaisa Purhonen, Kirsi Hypen ja Sanna Pesonen. He kirjoittavat oman "raportin" matkasta seuraavissa kk kirjeissä.

Edellisen matkan jälkeen lasten lukumäärä oli lisääntynyt, mutta uudet pojat näyttävät sopeutuneen hyvin talon tapoihin. Tosin kesken lukukauden he eivät ole voineet kirjautua kouluun. Se tapahtuu ensi syksynä uuden lukuvuoden alkaessa. Työtä he tekivät muiden mukana. Eyu sanoo, että työnteko on hyväksi mm. siksi, että se ohjaa heidän ajatuksiaan pois huonoista tavoista, mitä kadulla on mahdollisesti opittu. Haastattelimme poikia videoille, jossa he kertovat karusta elämästään kadulla. Kyyneleet valuivat heidän silmistään. Meidän on ehkä vaikea kuvitella, miten lapsi voi ylipäätään elää kadun kovassa maailmassa. Harvoin heille löytyy sympatiaa tai apua, koska suurin osa etiopialaisista elää köyhyysrajan alapuolella. Ja monet rikkaat eivät välitä auttaa köyhiä. On helppo ummistaa silmänsä ja sydämensä tarvitsevalta. Mutta jos yhtäkin lasta voi auttaa, niin on tehnyt jo suuren laupeuden työn. Kuten Apt.10:31 jossa Jeesus ilmestyi Korneliukselle ja sanoi; Kornelius, sinun rukouksesi on kuultu, ja sinun almusi ovat tulleet muistoon Jumalan edessä. Almu tarkoittaa lähimmäisten auttamista jonkin ruumiillisen laupeudentyön, tavallisesti rahalahjoituksen avulla, kertoo wigipedia.Teimme paljon videoita ja otimme valokuvia. Lähetämme näitä seuraavissa kirjeissä ja katsotaan miten tulemme käyttämään näitä mm. työn tunnetuksi tekemisessä.

Itse maatalon tyttärenä, minua kiinnostivat myös lehmät, joita keskuksessa on 6 ja vasikoita 4 ja taisi olla neljä-viisi lehmää kantavana. Jos kaikki nämä synnyttämiset menee hyvin, niin navetan laajennus on edessä. Yksi lehmistä sairasti keuhkokuumetta. Maidontuotanto oli tyrehtynyt täysin. Lääkäri kävi kolme kertaa antamassa antibioottia. Toivottavasti lehmä toipuu kokonaan. Nämä ovat niitä vastoinkäymisiä, joita työhön toisinaan liittyy. Lehmät ovat kalliita Etiopiassa, siksi emme haluaisi menettää niistä yhtäkään.Maidon ja siitä tehtävän viilin myyntiä varten on avattu maitokauppa vilkkaan kadun varteen.
Keskuksessa viljellään kolme satoa vuoden aikana. Normaalisti Etiopiassa vain yksi sato vuodessa. Nyt oli kasvamassa tänä vuonna jo toinen sato perunoita, maissia, papuja, sipulia, kesäkurpitsaa, kaalia ym. lehmille sokerijuurikasta ja heinää.

Pojat ilahtuivat suuresti, kun he kuulivat, että aloitamme rakentamaan heille nyt omaa kotia, johon tulee kaksi isoa huonetta sekä oleskelutila keittiöineen. Tässä tilassa pojat voivat tehdä läksyjä, Eyu voi opettaa heille monia perusasioita elämästä ja unohtamatta poikien hengellistä kasvua sanan opetuksen kautta. Pojilla on tällä hetkellä väliaikainen pieni huone asuttavana, joka ei täytä kriteereitä asumiseen. Ja kadulla on lapsia, jotka odottavat pääsyä keskukseen, kunhan vain on tilaa ottaa heidät sisään. Uuden kodin kustannusarviota en osaa tarkkaan sanoa, mutta ehkä noin 20 000 - 25 000 € vähintään. Kuten olen usein kirjoittanut, ruuan ja rakennustarvikkeiden hinnat ovat nousseet näiden kuuden vuoden aikana, jona olemme työtä tehneet, moninkertaisesti, jopa viisinkertaisesti.Eyu kertoi, että hän yrittää saada mahdollisimman paljon vapaaehtoisia työntekijöitä hänen ja poikien lisäksi, jolloin voidaan säästää kustannuksissa. Seuraamme tätä projektia valokuvien avulla, joita Eyu lähettää työn edetessä ja välillä soittaa videopuheluita ja esittelee rakennusprojektia ym. keskuksen elämää.Rukoillaan, että projekti saa edetä nopeasti, sillä kuukauden päästä alkaa todella rankat vesisateet ja silloin työnteko on hankalaa.
Lopuksi haluan välittää sydämelliset terveiset ja kiitokset teille kaikille Eyulta, työntekijöiltä ja lapsilta.He arvostavat äärettömän paljon sitä, että täällä kaukana Suomessa on ihmisiä, jotka välittävät heistä ja ovat sitoutuneet jo monien vuosien ajan tähän laupeudentyöhön. He eivät edes tiedä missä päin Suomi sijaitsee. Mutta eihän sillä ole väliäkään. Ihminen on sama kaikkialla ja Jumalan silmissä jokainen on yhtä arvokas ihonväriin katsomatta.

Toivotan teille siunattua kesää! Olkoon se teille vahvistukseksi ja virvoitukseksi monin tavoin.

Riitta