Kokemuksia matkalta orpokodille

26.12.2023

Jumalan rauhaa ystävät!


Vuosi 2023 alkaa olla lopuillaan. Saamme hiljentyä joulun viettoon kukin omalla tahollamme.
Ambon orpolapsityössä olemme edistyneet tänä vuonna ison askeleen eteenpäin. Tämän kaiken olemme tehneet yhdessä sinun kanssasi. Siitä sydämellinen kiitos kaikille mukana olleille. Tällä kertaa saamme lukea Jasminan kokemukset ja tuntemukset matkalta kuvien kera.

Ambon matka 4.11-12.11.2023

Takanamme on ihmeellinen ja ikimuistoinen viikko Bethel-orpokodilla Eyun, rakkaiden lasten ja työntekijöiden kanssa. Matkaamme sisältyi myös yllättäviä kohtaamisia uusien tuttavuuksien kanssa, ja välitön rakkauden ilmapiiri oli läsnä näissä hetkissä. Viikon moninaista antia on vaikeaa tiivistää tai löytää sanoja kuvaamaan kokemaamme. Te lahjoittajat kuljitte matkallamme mukana tärkeänä osana antaessanne omastanne ja materiaalisten lahjoitusten myötä. Niin kuin Eyu toteaa, emme hukkaa ainuttakaan senttiä tässä työssä, vaan kaikki lahjoituksenne menevät suoraan perille ja niistä seuraa moninkertainen siunaus. Eyu haluaa välittää teille suuret kiitokset siitä, että annatte omastanne näiden lasten hyväksi. Se näkyvä mikä välittyy valokuvista, on vain pieni osa suurta kokonaisuutta, mikä vaikutus työllä on Ambon kaupungissa köyhien keskuudessa. Auttaminen herättää auttamishalua, ja siunattu haluaa siunata häntä, joka tarvitsee siunauksen. Saimme matkalla nähdä kuinka työ murtaa ihmisten sydämiä, kun he näkevät nämä orpolapset. Paikallisia puhuttelee ajatus, kuinka ihmiset täältä kaukaa Suomesta ajattelevat heitä ja osoittavat aitoa välittämistä. Etiopiassa tavallisen perheen on vaikeaa elättää edes itseään, saati yhtä perheeseen syntynyttä lasta. Tämän vuoksi he usein joutuvat sulkemaan silmänsä muiden kurjuudelta. Tämän työn kautta moni perhe tulee autetuksi myös työntekijöiden kautta, sillä orpokoti työllistää lastenhoitajia, keittiöhenkilökuntaa, vartijoita, lehmänhoitajan ja lisäksi päivätyöläisiä.

Viettäessämme aikaa etiopialaisten kanssa minua puhutteli valtavasti ihmisten iloisuus, ystävällisyys ja elämänmyönteisyys, vaikka suurin Etiopialaisten kokema haaste on olosuhteista johtuva toivottomuuden kokemus. Toivottomuuden voi nähdä useiden katseista, mutta kaiken keskellä virtaa ilo ja avoimuus, joka kertoo Raamatun kohdasta: "Älkää huolehtiko hengestänne, siitä mitä söisitte tai joisitte, älkää ruumiistanne, siitä millä sen vaatettaisitte. Eikö henki ole enemmän kuin ruoka ja ruumis enemmän kuin vaatteet? Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ja olettehan te paljon enemmän arvoisia kuin linnut! Kuka teistä voi murehtimalla lisätä elämänsä pituutta kyynäränkään vertaa?" (Matt. 6:25–27)

Saapuessamme orpokodille meille oli järjestetty todella kaunis vastaanottotilaisuus, ja juhlallisesti puetut lapset Ambo, Salam, Kiia ja Gadsela ojensivat meille kukkia. Lapset ja työntekijät riensivät halaamaan meitä ja kaikki osoittivat syvää kiitollisuutta kaikesta siitä mikä merkitys tällä työllä on ollut heidän elämäänsä. Yhden lapsen lausumat sanat "en voi koko elämäni aikana korvata sitä mitä olette tehneet minun hyväkseni" osoittavat työn suuren merkityksen. Eyun työnteon näkeminen kaikessa uskollisuudessa, lujuudessa, rehellisyydessä ja ahkeruudessa oli hyvin vaikuttavaa. Eyu johtaa työtä rakkaudella, mutta myös selkeillä säännöillä ja lujuudella. Hän vaatii kaikilta rehellisyyttä, ja osaa asettaa terveitä rajoja. Olemme äärimmäisen kiitollisia, että työllä on Eyun kaltainen johtaja, johon voimme luottaa 100 %.

Henkilökohtaisesti merkityksellisiä hetkiä matkan aikana oli paljon. Lukuisat sylittelyhetket pienten lasten kanssa, heidän suloiset hymyt, naurut ja katseet upposivat sydämeeni. Välillä syliini lirahti vauvoilta pissit ja sylissäni istui naapurin lapsia likaisissa vaatteissaan ja heidän hiukset olivat täynnä täin munia, mutta näissä hetkissä tällaisilla asioilla ei ole mitään merkitystä. Rakkaus on suurempaa, kuin mitkään maalliset olosuhteet. Nuo likaiset lapset sylissäni lukeutuvat elämäni merkityksellisimpiin kohtaamisiin.

Pyrin seuraamaan viikon aikana, kuinka vauvoja hoidetaan ja olosuhteisiin nähden vauvojen hoito on hyvällä tasolla. Hoito on säännöllistä ja työntekijöistä löytyi ihania persoonia olemaan heidän kanssaan. Koululaispoikien avuliaisuus, ystävällisyys ja ahkeruus yllätti suuresti. Rehellisesti sanoen en ole koskaan nähnyt näin kohteliaasti käyttäytyviä lapsia ja se on suurta sanoa, kun ottaa huomioon heidän taustansa. Jumala on lähettänyt Eyulle useita luotettavia apukäsiä orpokodille, ja kaikesta näkemästäni jäi tunne, että työ on hyvissä käsissä.

Saimme vietyä perille yli 200 kg hyödyllistä tavaraa, vaatetta sekä myös leluja. Lahjoitettujen tavaroiden jakaminen heille on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää heille on se, että he tietävät, että heistä välitetään. On joku Suomessa, on joku, joka välittää hänestä. On joku, joka haluaa tulla heitä tapaamaan, on joku, joka haluaa antaa omastaan heidän elämänsä vuoksi ja rukoilee heidän puolestaan. Heillä on elämä, jossa heidän ei tarvitse etsiä ruokaa roskiksesta tai kaatopaikalta, ei tarvitse varastaa pysyäkseen elossa tai nukkua öitänsä kadulla peläten. Eyun sanoin emme halua edes ajatella mitä vauvoille olisi tapahtunut, jos he olisivat jääneet kadulle tai roskien sekaan.

Usein katsoessamme maailman tilannetta, epävarmuus ja huoli voivat hiipiä mieleemme. Tulevaisuuden kuva voi näyttää uhkaavalta, ja tuntuu kuin perusturvallisuutemme olisi viety. Mitä enemmän seuraamme uutisia, sitä enemmän ne ohjaavat ajatuksiamme synkkyyteen. Meillä on kuitenkin lääke tähän kaikkeen, jonka avulla meidän sydämemme, ajatuksemme ja mielemme pysyvät täynnä iloa ja palvelualttiutta. Lääke on se, että ruokimme itseämme elävällä Jumalan sanalla ja annamme itsemme sydänjuuria myöten Jumalan käyttöön. Kun annamme itsemme alttiiksi palvelukseen, saamme kokea kuinka se virvoittaa sisimpämme ja ohjaa meitä elämässämme kaikkein oleellisimpaan. Aivan kuin synkkä pilvi alkaisi loittonemaan, ja Jumalan rakkaus avaa suuren perheyhteyden, myös yli kansakuntarajojen. Jumala on luonut meidät yhteyteen, ja toinen toisiamme varten. Näin hänen antamat armolahjat ja avut pääsevät käyttöön.

Terveisin,

Jasmina Nurmesniemi

Bethel Apu ry