Kasvavaa satoa ja Etiopian tilanteen uhkakuvia

27.07.2023

Jumalan rauhaa ystävät ja siunausta!


Sain uusia valokuvia ja tämän hetkiset kuulumiset työstämme. Valokuvista voimme nähdä kuinka hyvin maa kasvaa monenlaista syötävää niin ihmisille kuin eläimillekin. Perunat ovat isoja. Kurpitsat, kaalit, pavut, maissit ym. vihannekset antavat terveellistä lisää muuten niin yksipuoliseen ravintoon. Maissia kasvatetaan sekä ihmisille että eläimille. Lehmät tarvitsevat paljon heinää, joten Eyu on kylvänyt proteiinipitoista nopeasti kasvavaa heinää niille. Kuvassa ovat ne kaksi vasikkaa, jotka syntyivät minun viime syksyisen matkani aikana.


Ambossa on ollut runsaita sateita tänä vuonna. Se on tietysti hyvä asia, kun osassa Etiopiaa kärsitään kuivuudesta.Mutta oja on tulvinut muutaman kerran yli äyräiden nostaen mutaa pellolle ja murtanut joen seinämiä. Tilannetta on korjattu jo pari kertaa, mutta vieläkin rankkasateen johdosta seinämää sortui muutama päivä sitten. Ojan leventäminen ja syventäminen koneellisesti tuo paljon lisäkuluja. Ruuan, tavaroiden ym. hinnat jatkavat nousuaan. Esim. kilo vehnäjauhoja maksoi kaksi vuotta sitten 0,32 €, nyt kilon hinta on 1,30 €. Me täällä Suomessa saamme lähes kaksi kiloa samaan hintaan. Sipuli oli 0,15 € kilo ja nyt 1,20 €. Etiopiassa ja koko Afrikassa on odotettavissa suuret nälkävuodet. Ja vaikka viljaa saataisiin tuotua Ukrainasta, se on niin kallista ettei ihmisten rahat riitä ostamaan sitä. Muistamme Raamatusta kertomuksen jossa Jumalan käsi ohjasi Joosefin elämää monien vaiheiden kautta asemaan, jossa hän johti suurta sadonkorjuuta Egyptissä. Viljaa korjattiin varastoon niin, että kun nälkävuodet tulivat oli varastossa viljaa myydä sitä tarvitseville, 1. Moos.41:46-57. Eyu on kuin tuo Joosef, jonka Jumala nosti tätä aikaa varten ja meidät täällä Suomessa, joilla on mahdollisuus auttaa häntä tässä työssä.


Kodille on tullut kolme uutta poikaa. Yhteensä 19 lasta ruokittavana, sekä monet muut kulut maksettavana. Kuvassa oleva pieni Markus poika on hän, joka löytyi roskatunkiolta ja oli todella sairas, kuoleman kielissä. Vietti pitkät ajat sairaalassa, mutta on nyt iloinen ja hyvinvoiva. Työssämme lasten keskuudessa on monia ihmeellisiä pelastumisia ja parantumisia. Työmme kantaa hyvää hedelmää tässä ajassa sekä iankaikkisuuteen asti.
Seurakuntatyö Addis Abebassa on lähtenyt käyntiin pikkuhiljaa. Kuva on tytärseurakunnasta, joka sijaitsee lähellä Amboa. Alkeellinen huone täynnä ihmisiä, jotka ylistävät, kiittävät ja rukoilevat elävää Jumalaa. Jumala joka kuulee heikoimmankin huokauksen ja vastaa oman viisautensa ja aikataulunsa mukaan. Hyvä on Herra, turva ahdistuksen päivänä. Ja hän tuntee ne, jotka häneen luottavat, Naahum 1:7 Toivotan teille hyvää ja siunattua loppukesää!


Riitta